Akıllı cihazlara yönelik root işlemleri, Android yazılımı olan cihazlarda uygulanmaktadır. Root işlemleri kapsamında, erişilmek istenen fakat yazılım engeli nedeniyle erişimi mümkün olmayan sistemlerin kullanılması sağlanmaktadır.
Root atmak olarak da adlandırılan bu işlem, cihaza ekleme yapılmasına olanak sunduğu gibi aynı zamanda cihaz içerisinde silinemeyen uygulamaların da kolay bir şekilde temizlenmesini sağlamaktadır.
Root atılan cihazlar içerisinde hemen her dosyaya erişim mümkün olduğu gibi dosyalar içerisinde müdahale yapma hakkı da bulunmaktadır. Güvenlik amacıyla kullanıldığında cihazları yazılım tehlikelerine karşı korumaktadır.
Root işlemleri kapsamında cihazın yazılımsal anlamda yenilenmesi de söz konusu olmaktadır. Daha hızlı ve kolay işlemlerin yapılabilmesi için tablet ya da telefonlarda root atma işlemleri yapılabilmektedir.
Root atma işleminin yapılabilmesi için öncelikli olarak bu işlemin nasıl yapıldığının da öğrenilmesi gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir problem oluşmaması adına destek alınabilmektedir.
Root Atma İşlemi Nasıl Yapılır?
Root atma işlemini yapmak, Android işletimcisi olan cihazların ayarlar bölümünden sağlanabilmektedir. Ayarlar bölümü içerisinde sekmelerin en alt kısmında, cihaza ait olan cihaz hakkında bölümü bulunmaktadır.
Cihaz hakkında bölümünün cihaz yapım numarası bulunmaktadır. Bu numara üzerine tıklama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Tıklama yapılmasının ardından işlemin tamamlanabilmesi için birkaç defa tıklama gerekli olabilmektedir.
Yapım numarası olarak bilinen uygulama her cihazda aynı isimle adlandırılmamıştır. Buna alternatif olarak derleme numarası ya da geliştirici seçenekleri olarak görülen kısımlar da root atma işlemlerinin gerçekleştirilebileceği bölümlerdir.
Bu işlemin yapılmasının ardından bir sonraki kısımda ise USB hata ayıklama modu olarak bilinen sekme aktif olarak kullanıma açılmaktadır. Bu bölümden root atmaya başlangıç işleminin son basamağı da tamamlanmaktadır.
Root Atma İşleminde USB Kullanımı
Root atma işleminde USB kullanımı, ayıklama esnasında cihazda herhangi bir bilgi kaybı olmaması için oldukça gereklidir. Başlatma adımlarının akabinde telefon ya da tabletin USB ile bir cihaza bağlı durumda olması gerekmektedir.
Root işlemleri yapılırken aynı zamanda telefonda Kingo Android Root uygulamasının yüklü olması gerekmektedir. Bu uygula Root işleminin doğrudan uygulanmasını sağlayacaktır. İşlemin başlatılmasının ardından tek bir seçenek sunulacak ve bu seçeneğin seçilmesi ile işlem başlatılabilmektedir.
Root Atma İşlemlerinin Cihaz İçin Yararları Nelerdir?
Root atma işleminin cihaz için yararları, şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Cihaz ayarları içerisinden erişim sağlanamayan alanlara da erişim sağlanarak, istenen ayarlara ulaşılması sağlanmaktadır.
- Cihazların en iyi performansta kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Kullanım kalitesini arttırmaktadır.
- Cihaz içerisinde yer kaplayan fakat herhangi bir işlevi olmayan uygulamaların da silinmesine yardımcı olmaktadır.
- Güvenlik anlamında da etkili bir yöntemdir. Cihaza istene güvenlik önlemlerinin eklenmesini sağlamaktadır.
- Cihaz içerisinde görsel düzenlemeler yapılarak istenen tasarımda kullanılmasını sağlamaktadır.
- Cihazın kullanım hızında da artış sağlanabilmektedir.
Root işlemleri faydalarının yanı sıra cihazın yazılım sistemi üzerinde derin bir müdahale olduğu için eğer garanti kapsamında bir onarıma gönderilecekse, garanti kapsamının dışına çıkılması gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle markanın garanti durumlarının öğrenilmesi gerekmektedir.
Root İşleminin Dezavantajları Var Mıdır?
Root işleminin dezavantajları, yazılıma müdahale olması nedeniyle şunları içermektedir:
- Root işlemini yapacak olan kişinin tecrübeli olmaması halinde cihaza zarar verebilmektedir.
- Belirli kanunlar nedeniyle yasak bir uygulama olduğu düşünülebilir. Şuan Türkiye için uygulanabilir bir işlem olsa da yasak olan bölgeler de bulunmaktadır.
- Eğer bilinmeyen uygulamalar yüklenirse, güvenlik açığı meydana gelebilmektedir. Bu nedenle güvenlik önlemi içeren bir uygulamanın root işleminin hemen akabinde yüklenmesi gerekmektedir.
- Cihazın garanti dışına çıkarılmasına neden olduğu için hak kaybı oluşturabilir. Fakat root işlemi geri alındığında böyle bir sorun da kalmamaktadır.
- Uygulama yükleme ve alternatif bir cihaz kullanımı gibi durumlar da söz konusu olduğu için herhangi bir güvenlik açığının oluşmaması açısından dikkatli olunması gerekmektedir.
Root işlemi dahilinde ortaya çıkan bu dezavantajlı durumların tecrübeli bir kişi tarafından yapılması halinde ortadan kalktığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra sunulmakta olan önerilerin de takip edilmesi ile birlikte herhangi bir problem olmadan işlem tamamlanabilmektedir.
Root Atma İşlemi Neden Tercih Edilir?
Root atma işleminin tercih edilmesi, öncelikli olarak cihazın daha detaylı bir şekilde kullanılmasını sağlamaya yöneliktir. Bunun dışında tercih edilme nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Özellikle mobil oyunları oynayanların, oyun içerisinde yeni avantajlar elde etmek adına farklı uygulamalar elde etmeleri için root atma işlemi yapmaları söz konusu olmaktadır.
- Mevcut cihazlarındaki özellikleri daha derinlemesine kullanmak ve bu özelliklerle cihazda yazılımsal değişikliklere gitmek için de işlem yapılabilmektedir.
- Cihaza güncelleme yapmak ya da cihaz içerisinde gereksiz uygulamaların silinmesini sağlamak için de root işlemlerinin tercih edilmesi söz konusu olmaktadır.
Root işlemleri tüm bunlardan farklı olarak yalnızca cihaz erişimi için de tercih edilebilmektedir. Doğru bir şekilde yapılması halinde cihazın daha hızlı ve güzel çalışmasını da sağlayan bir işlem olması nedeniyle tercih edilmektedir.